Din bătrâni circula vorba că fiecare femeie își dă seama atunci când este însărcinată, deoarece atunci apare un al 6-lea simț, pe care doar viitoarele mame îl au. Dacă însă nu te afli printre norocoasele care își dau seama, dacă sunt sau nu însărcinate și ai totuși o bănuială și vrei să știi până a ajunge la medicul ginecolog, noi îți prezentăm câteva din simptomele sarcinii care apar de obicei:

1. Întârzierea sau lipsa menstruației. Acesta este unul din simptomele sarcinii, pe care cu ușurință îl poți observa. Chiar dacă este  asociat de regulă cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii sa fie altul. Exemplu clar ar fi un nivel ridicat de stres, cu care te-ai confruntat la serviciu, o boală gravă sau un efect secundar al unui medicament. Pe de altă parte, este posibil ca menstruația să vină normal și tu să fii însărcinată. Sunt cazuri în care femeile însărcinate au avut sângerări peste sarcină care au durat de la câteva luni până pe toată perioada sarcinii.

2. Greața sau chiar voma. Un alt simptom care te poate duce cu gândul la o sarcină este și greața. Contrar a ceea ce se știe din popor, aceasta nu apare doar dimineața, ci te poate surprinde în orice moment al zilei. Ai grijă, în această perioadă să te alimentezi bine, echilibrat, iar ca un remediu natural poți folosi ghimbirul care este foarte bun pentru greață. Este bine de știut că grețurile sunt prezente în primul trimestru de sarcină, dar sunt cazuri în care ele au continuat și în trimestru al doilea sau chiar pe toată perioada sarcinii.

3. Sânii devin mai mari și mai dureroși. Acesta este unul din semnele cele mai clare că ai rămas însărcinată. Iată ce modificări se pot produce:

  • Sfârcurile sunt mai sensibile și se închid la culoare;
  • Sânii se umflă și devin dureroși;
  • Venele din jurul sânilor se pot mări sau deveni mai vizibile;
  • Micile formațiuni de pe areole(cunoscuți și ca Tuberculii lui Montgomery) se pot mări în volum.

4. Mameloane moi, uneori dureroase și mai intens colorate.. În cazul sarcinii, mameloanele sunt din ce în ce mai moi și destul de sensibile la atingere. Senzația o poți corela cu cea dinaintea menstruației. De asemenea, atunci când ești însărcinată, pielea din jurul mameloanelor devine mai întunecată. Acest lucru poate fi însă și de la un dezechilibru hormonal sau semn rămas de la o sarcină anterioară. Dacă acest simptom este asociat și cu mărirea sânilor atunci clar este vorba de o sarcină în stadiu primar.

5. Urinarea frecventă. După o săptămână de la concepere vei constata că mergi din ce în ce mai des la toaletă și că urinezi puțin și des. Acest lucru se întâmplă, pe de o parte deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină HCG, care mărește cantitatea de sânge din zona pelviană, iar pe de altă parte se datorează presiunii fătului. Atunci vezica se irită, lăsând să se scurgă atât cantitățile normale de urină cât și cantitățile mai mici. Acest simptom poate apărea inclusiv noaptea.

6. Crampele. Acest simptom apare deoarece fătul începe să crească și împinge în pereții uterului, făcându-i pe aceștia să se contracte, lucru de altfel foarte normal. Însă există și situații când acest semn îți poate indica pierderea sarcinii, mai ales daca este însoțit și de scurgeri de sânge. Atunci este bine să mergi la un consult medical .

Cu toate acestea nu intra în panică. Sunt situații când femeile gravide au avut crampe și sângerări și totuși au reușit să ducă la capăt o sarcină sănătoasă.

7. Poftele și schimbarea gustului. De obicei nivelul crescut de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Totodată este posibil să simți un gust metalic în gură, care poate să îți altereze gustul alimentelor. Un exemplu grăitor este că unele femei nu pot mânca carne, pe când altele nu suportă gustul pastei de dinți!

Pe baza unor cercetări, unii cred că organismul poftește vitaminele și mineralele de care duce lipsă, dar cu adevărat nimeni nu știe de ce femeile gravide au pofte. Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă să ți-o satisfaci, dar trebuie să ai grijă la nevoia de grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să le găsești un înlocuitor.

8. Oboseala. Acesta este tot unul din simptomele sarcinii, care apare atunci când rămâi însărcinată. Adică metabolismul tău trece la un alt nivel, pentru a putea susține atât corpul tău cât și pe al bebelușului, iar asta implică multă muncă din partea organismului. Deci ai putea deveni într-atât de obosită încât să dormi mai mult decât de obicei. Una peste alta, unde mai pui că și nivelul de progesterone necesar în timpul sarcinii are un efect de sedativ. Nu este de mirare că vrei să dormi tot timpul!

9. Balonarea și constipația. Constipațiaapare din cauza nivelului ridicat de hormoni care acționează asupra intestinelor, pentru a face mai mult spațiu pentru făt, pe măsură ce uterul se mărește. Din fericire există soluții disponibile în farmacii, trebuie doar să discuți cu medicul tău.

10. Modificarea mirosului. Dacă constați că încep să te atragă mirosuri mai ciudate, sau mirosuri care până acum nu ți-au fost  dragi, acesta este un semn foarte probabil că ai rămas însărcinată. Un exemplu ar fi mirosul cremei de ghete, a acetonei, a benzinei. De asemenea, sunt cazuri de femei însărcinate care nu pot suporta gustul de cafea sau ceai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here