Saptamana 41 de sarcina

SAPTAMANA 41 DE SARCINA – EVOLUTIE

Desi fetusul amana de ceva timp sa vina pe lume, in saptamana 41 de sarcina isi va face aparitia. Acest lucru se va intampla fie in mod natural, fie prin inducerea travaliului sau prin cezariana. Medicii permit, in foarte putine cazuri, ca o sarcina sa avanseze peste acest termen.

Inducerea travaliului este o tehnica medicala necesara, deoarece sanatatea micutului poate fi serios afectata. Pe masura ce placenta devine incapabila sa furnizeze nutrientii si oxigenul necesare acestuia si nici sa mai produce lichid amniotic.

In plus, exista posibilitatea ca in aceasta perioada fetusul sa elimine meconiul (primul scaun) in lichidul amniotic. In cazul in care acesta il inghite, creste riscul de a se imbolnavi de o forma grava de pneumonie.

In saptamana 41 de sarcina, micutul asteapta nerabdator sa iasa din uter, deoarece spatiul insuficient i-a restrictionat de ceva timp miscarile energice. Acest continua sa doarma aproape tot timpul, uneori chiar si in timpul contractiilor.

SAPTAMANA 41 DE SARCINA – AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Avantajele nou-nascutului care a stat 41 sau 42 de saptamani in cavitatea uterina ar putea fi considerate urmatoarele: cantareste mai mult (peste 4kg), creste mai repede in greutate, este mai activ si are mai mult par.

Dezavantajul ar fi acela ca pielea acestuia este mai uscata, cu posibile urme de crapaturi. Asta se intampla deoarece vernixul s-a desprins deja de pe corp, micutul nemaifiind protejat de aciditatea lichidului amniotic. Acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze, deoarece pielea va capata aspectul sau normal la cateva zile de la nastere.

CONCLUZIE

Asadar, in saptamana 41 de sarcina, se incheie o etapa unica din viata unei femei si incepe una noua. Incepe o perioada in care aceasta va cunoaste un alt statut minunat: acela de proaspata mamica. Felicitari, este momentul in care familia voastra a primit un nou membru. Urmeaza momente in care o sa fiti foarte fericiti si o sa simitit ca a meritat orice efort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here