Saptamana 40 de sarcina

SAPTAMANA 40 DE SARCINA – EVOLUTIE

Micutii care mai vor sa petreaca si saptamana 40 de sarcina in burtica mamicilor lor, ajung sa cantareasca in aceasta etapa aproximativ 3800 g si sa masoare 54 cm. Capul are o circumferinta de 36 cm si apasa pe colul uterin. Presiunea produsa determina durere si disconfort pentru viitoarea mamica.

In plus, in saptamana 40 de sarcina, fetusul are din ce in ce mai putin spatiu in uter, activitatea sa fiind redusa fata de perioada precedenta.

In ceea ce priveste aspectul fizic, lanugo a disparut aproape complet. Totusi, unii nou-nascuti mai pot prezenta acest pufulet in zona umerilor si a bratelor. Si vernixul s-a desprins in mare parte de pe pielea micutului, si a cazut in lichidul amniotic. Acesta este si motivul pentru care acesta capata un aspect albicios.

Nasterea care are loc in saptamana 40 de sarcina este denumita in continuare ”la termen”. Se va considera depasita abia peste 2 saptamani.

Cu toate acestea, in cazul in care viitoarea mamica nu va intra in travaliu in perioada imediat urmatoare, medicul trebuie sa intervina. Acesta va apela la tehnicile de inducere a travaliului. De regula, acestea constau in administrarea de oxitocina (hormon) sau in ruperea membranelor.

Aceasta metoda ‚artificiala” va preveni posibilele complicatii care pot sa apara. Din saptamana 40 de sarcina, placenta nu mai furnizeaza fetusului, la fel de eficient ca si pana acum, substantele hranitoare.

De asemenea, se va efectua si examenul de profil biofizic (BPP). Acest examen are rolul de a verifica starea de sanatate a fetusului, cantitatea de lichid amniotic, dar si monitorizarea activitatii cardiace a acestuia.

SAPTAMANA 40 DE SARCINTA – BINE DE STIUT

Pe langa metodele medicale de inducere a travaliului, exista si anumite mijloace traditionale. Femeile insarcinate le pote aplica doar daca medicul le recomanda acest lucru. Aceste metode se aplica pentru a nu fi pusa in pericol santatatea micutului. Printre acestea, se numara: actul sexual, orgasmul, stimularea mameloanelor, mersul pe jos, alimentele picante etc.

Se pare ca acestea dau rezultate eficiente. Mai ales atunci cand colul uterin este deschis si organismul mamei este pregatit sa intre in travaliu.

S-a remarcat faptul ca 98% dintre femeile insarcinate pot naste cu 2 saptamani inainte sau dupa data estimata de medic. Deoarece nu se poate stabili cu certitudine momentul cand a avut loc conceptia.

In situatia in care viitoarele mamici sunt la prima nastere, cele mai multe dintre ele vor face cunostinta cu micutul lor abia in saptamana 41 de sarcina.

In momentul contractiilor, este de preferat ca femeia insarcinata sa stea in picioare. In acest fel presiunea exercitata de capul fetusului asupra colului uterin sa fie cat mai eficienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here