Saptamana 39 de sarcina

SAPTAMANA 39 DE SARCINA – EVOLUTIE

Pentru unele dintre mamici, saptamana 39 de sarcina (a 41-a de amenoree), ar putea fi si ultima saptamana de sarcina. Fetusul a ajuns sa cantareasaca 3300-3500 g si sa masoare circa 53 cm. Pentru ca a crescut destul de mult, acesta nu mai are suficient spatiu in cavitatea uterina. Asta il face sa stea sinistit si sa astepte marele moment.

Din acest motiv, spre sfarsitul ultimelor 2-3 saptamani de sarcina, loviturile acestuia sunt mult mai greu resimtite de catre femeia insarcinata.

Intestinele sale continua sa produca meconiu (primul scaun), iar 30% dintre micuti il va evacua chiar inainte de nastere. Acesta nu este un motiv de ingrijorare. Procedurile de igiena medicala nu vor permite ingerarea acestuia de catre nou-nascut si vor fi evitate, in acest fel, posibilele infectii.

Plamanii sunt complet functionali. Chiar daca miscarile respiratorii se vor regla abia dupa cateva ore de la sosirea micutului in mediul aerian.

Este mai mult decat probabil ca fetusul sa fie coborat cu capul in jos, protejat de osul pubian al mamei sale. Femeile care au ajuns in saptamana 39 de sarcina, marturisesc ca se deplaseaza greu. In plus, atunci cand merg simt cum „bebelusul este gata sa iasa”.

De asemenea, in timp ce fetusul se afla in drum spre canalul nasterii, viitoarea mamica se poate simti dezechilibrata. Asta se intampla deoarece i se modifica centrul de greutate.

Si pentru ca in orice zi se poate declansa nasterea, femeia insarcinata trebuie sa stie sa faca diferenta intre contractiile travaliului si cele „false”, dar si intre pierderea lichidului amniotic si incontinenta urinara.

SAPTAMANA 39 DE SARCINA – BINE DE STIUT

Spre deosebire de urina, lichidul care l-a protejat pe micut timp de 9 luni de zile, este inodor si incolor. Totodata, acesta se pierde treptat, pe masura ce capul fetusului incepe sa impinga.

Presiunea declansata de craniul acestuia, va determina si dilatarea colului uterin. Dilatarea se realizeaza in decursul a 8 ore pentru femeile care sunt la prima nastere si doar in 5 ore, in cazul celorlalte.

In saptamana 39 de sarcina, mamica nu se va mai ingrasa. Este posibil ca greutatea corporala sa i se diminueze cu pana la 1 kg.
In schimb, va avea dureri lombare, nu se va mai putea odihni. Ii va fi dificil sa se ridice din pat sau sa se aseze pe scaun.

Sanii devin sensibili, crampele picioarelor apar mai ales in timpul noptii. Toate aceste neplaceri vor fi uitate in momentul in care aceasta isi va tine bebelusul in brate.

Nou-nascutii pot prezenta la nastere umflaturi la nivelul mameloanelor si organelor genitale, datorita hormonilor transferati de la mamele lor, insa vor reveni la forma initiala dupa cateva zile de la nastere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here