Saptamana 38 de sarcina

SAPTAMANA 38 DE SARCINA – EVOLUTIE

In saptamana 38 de sarcina (a 40-a de amenoree), fetusul este pregatit sa faca cunostinta cu lumea exterioara. Cantareste 3100-3300 g si are o inaltime de 52 cm.

Oasele craniene nu s-au sudat in totalitate, pentru a-i permite micutului sa isi strecoare mai usor capul prin canalul nasterii. De aceea multi dintre nou-nascuti prezinta la nastere o forma conica a capului. Nu trebuie sa intri in panica, forma va reveni la normal in cateva luni de zile.

In plus, in saptamana 38 de sarcina, se poate observa ca circumferinta capului este aproximativ egala cu cea a abdomenului.
Creierul ramane, totusi organul cel mai putin dezvoltat. Maturarea completa se va finaliza abia atunci cand copilul va ajunge la varsta adolescentei.

In acesasta etapa gestationala, reflexele de coordonare ale fetusului sunt complet formate. Lanugo (pufulet) se desprinde in totalitate de pe corpul acestuia si tot acum, se formeaza si ductul lacrimal.

Fata de baietei, cu cat se apropie de momentul nasterii, fetitele se vor plasa mult mai mult in partea inferioara a burticii. Si in saptamana 38 de sarcina, mamica se afla intr-o continua asteptare si poate observa ca burtica este pozitionata mai jos. Acesta este un semn ca bebelusul a mai coborat putin in pelvis.

In acest caz, uterul comprima si mai mult vezica urinara, iar nevoia de a merge cat mai des la toaleta devine cu adevarat disconfortanta. Totodata, articulatiile bazinului se destind sub actiunea hormonilor. Acest lucru ii poate provoca femeii insarcinate o usoara jena in aceasta zona.

SAPTAMANA 38 DE SARCINA – BINE DE STIUT

Viitoarea mamica mai poate, de asemenea, parcurge episoade de „fals travaliu”. Acestea sunt caracterizate prin contractii neregulate si dureri in zona pelviana si a abdomenului inferior. Spre deosebire de acestea, contractiile specifice inceputului de travaliu survin in partea superioara a uterului, il cuprind apoi in intregime si se extind, ulterior, in zona lombara si in cea pelviana. In plus, acestea nu dispar o data cu schimbarea pozitiei corpului, iar burtica se intareste.

Un alt semn care anunta faptul ca nasterea urmeaza sa aiba loc oricand, incepand cu saptamana 38 de sarcina, este reprezentat de dorinta obsesiva a mamei de a face curatenie in casa. Aceasta activitate este normala, a fost asociata instinctului de a „face cuib” si survine la finalul perioadei de sarcina.

In saptamana 38 de sarcina, este posibil ca femeia insarcinata sa se confrunte cu umflaturi ale picioarelor. In cazul in care acestea apar si la nivelul fetei si mainilor, trebuie consultat medicul. Aceste umflaturi pot fi semnul aparitiei hipertensiunii (toxemia gravidica sau preeclampsia).

La finalul perioadei de sarcina, mersul indelungat pe jos poate declansa travaliul. Relatiile sexuale pot avea loc si in saptamana 38 de sarcina, in plus aceste raporturi, precum si stimularea mameloanelor femeii insarcinate pot induce inceperea travaliului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here