Saptamana 37 de sarcina

SAPTAMANA 37 DE SARCINA – EVOLUTIE

In saptamana 37 de sarcina (a 39-a de amenoree) fetusul cantareste in jur de 3 kg si masoara aproximativ 50 cm. De acum inainte, poate veni oricand pe lume, nasterea sa fiind considerata „la termen”.

In aceasta etapa evolutiva, plamanii au ajuns la stadiul in care pot realiza schimbul de gaze. Asta inseamna ca nou-nascutul nu mai are nevoie de sprijin medical pentru a-i fi stimulata respiratia

Din aceasta saptamana si pana in momentul nasterii, cresterea micutului se diminueaza vizizbil. El nu va mai lua decat cateva grame in greutate (14 g/zi). Cresterea in lungime aproape ca devine insesizabila.

Se pare ca greutatea corporala este influentata de sexul micutului. In cazul in care viitoarea mamica va avea baietel, acesta va cantari la nastere cu cateva grame mai mult decat o fetita nascuta la aceeasi varsta.

Daca nici pana in saptamana 37 de sarcina, fetusul nu s-a angajat in pozitie craniana (cu capul in jos), medicul va incerca intoarcerea acestuia cu ajutorul unei tehnici manuale. Rata de succes a acestui procedeu este de 60-70%.

SAPTAMANA 37 DE SARCINA – BINE DE STIUT

In ceea ce o priveste pe mamica, in a 37 -a saptamana de sarcina, ea se simte extrem de obosita. Este mai greoaie si nu isi mai poate gasi o pozitie confortabila de somn. A acumulat, in medie, 15-16 kg, iar uterul a urcat cu 16,5 cm deasupra ombilicului. Pe masura ce colul uterin se dilata, ea poate sa observe oricand, pierderea „dopului gelatinos”. Este o substanta insotita de sange, considerata o bariera intre uter si bacteriile din mediul extern. Cu alte cuvinte, el protejeaza fetusul de posibilele infectii.

Cu toate acestea, nu este o regula ca eliminarea dopului gelatinos sa semnaleze inceperea travaliului. Acesta putand surveni chiar dupa 1-2 saptamani de la pierderea substantei vascoase. Dar exista si cazuri in care, travaliul unor mamici, va debuta la doar 48 de ore de la evacuarea „dopului gelatinos”

In schimb, ruperea „pungii apelor”, adica pierderea lichidului amniotic, asociata sau nu de contractii, este un semn sigur ca urmeaza sa aiba loc nasterea. In acest moment, mamica trebuie sa se prezinte la maternitate. Fetusul nu mai este protejat de mediul steril si se poate imbolnavi.

In situatia in care femeia insarcinata pierde lichid amniotic, dar nu are contractii, ele vor fi induse prin diferite metode de catre medic. Un exemplu relevant este injectarea cu oxitocina. Un hormon produs de creierul femeii insarcinate. Acesta dicteaza organismului inceperea contractiilor si implicit, dilatarea cervixului.

Exista si un semn bun in saptamana 37 de sarcina. Pe masura ce fetusul coboara in zona pelviana, respiratia mamei nu mai este la fel de anevoioasa. Cavitatea toracica este mai putin comprimata si permite mamei sa respire mai usor.

Doar in 5% din cazurile de sarcina, nasterea va avea loc exact la data preconizata de catre medicul de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here