Saptamana 36 de sarcina

SAPTAMANA 36 DE SARCINA – EVOLUTIE

Fatul a intrat in saptamana 36 de sarcina (a 38 de amenoree). Daca s-ar naste la aceasta varsta, el este considerat prematur, cu toate ca are o greutate de aproximativ 2800 g, o lungime de circa 50 cm si toate functiile organelor interne complet functionale.

In acest stadiu, el este de 1000 de ori mai mare decat era la inceputul sarcinii. El ocupa intreaga capacitate a uterului, in care se constata si diminuarea cantitatii de lichid amniotic.

Prin urmare, micutul nu mai are suficient spatiu de joaca. Pentru cele mai multe dintre viitoarele mamici, el va cobora in bazin si se va pozitiona spre canalul nasterii, asteptand clipa cea mare.

De aici inainte, rata de crestere fetala se diminueaza la 25-30 g/zilnic. In acelasi timp grasimea va continua sa se depuna pe gat, incheieturi, coate si genunchi.

In saptaman 36 de sarcina, doar 4% dintre fetusi sunt pozitionati, cu picioarele in jos. Existand totusi unele cazuri, in care acestia se angajeaza in pozitie transversala, cu umarul sau funduletul spre canalul nasterii. Daca medicul nu reuseste sa ii manevreze pozitia, nasterea se va face prin cezariana.

Tot in a 36 -a saptamana de sarcina se constata si faptul ca straturile de pufulet (lanugo) si vernix, care i-au acoperit micutului corpul, se desprind si sunt ingerate de acesta, prin intermediul lichidului amniotic. Rezidurile vor fi eliminate ulterior, la nastere, sub forma de meconiu (primul scaun al nou-nascutului).

SAPTAMANA 36 DE SARCINA – BINE DE STIUT

Mamica este din ce in ce mai nerabdatoare sa-si finalizeze cu succes misiunea. Isi doreste sa scape de efectele mai putin placute ale graviditatii, care o afecteaza si in saptamana 36 de sarcina. Printre acestea se numara: durerile lombare, arsurile, dificultatea respiratorie, mictiunile, vergeturile, hemoroizii, varicele etc.

In ceea ce priveste incontinenta urinara (pierderi de urina), s-a dovedit faptul ca femeile care au mai fost insarcinate sunt mult mai predispuse la acest fenomen. Este posibil pentru ca muschii care captusesc pelvisul, vaginul si uretra, tind sa devina mai slabiti.

In saptamana 36 de sarcina, viitoarea mama a luat in greutate in jur de 14-15 kg, isi poate simti uterul undeva la 15 cm deasupra ombilicului, acesta marindu-si volumul de 1000 de ori fata de cel pe care il avea inaintea conceptiei.

Incepand cu saptamana a 36 -a de sarcina apar mai multe schimbari. Secretiile vaginale devin mai abundente si peretii vaginali mai elastici. In acelasi timp oasele bazinului se departeaza, determinand mamei o mai mare dificultate in mers.

Si contractiile Braxton Hicks devin mai intense in aceasta etapa. Viitoarele mamici le asocieza gresit cu cele specifice inceputului de travaliu. In cazul in care acestea nu sunt frecvente, dureroase, nu sunt asociate cu pierderea lichidului amniotic sau dureri lombare, se poate aprecia faptul ca femeia insarcinata a depasit un episod de asa-zis „fals travaliu”.

Femeile insarcinate care consuma bauturi diuretice, precum ceaiul sau cafeaua, simt nevoia sa urineze mult mai frecvent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here