Nu de multe ori ni s a întâmplat să ne plimbăm pe stradă şi să observăm un număr din ce în ce mai mare de persoane obeze. Acest lucru este susţinut astăzi şi de numeroşi medici care au catalogat-o drept o epidemie.

Cauzele acestei boli sunt multiple şi rezultă din combinarea fatală a predispoziţiei genetice cu stilul de viaţă nesănătos, în condiţiile unui ambient ce favorizează alimentaţia excesivă, lipsa de mişcare şi insuficienta informare a populaţiei.

Din păcate însă obezitatea nu este doar o problemă de frumuseţe ci în primul rând este o tulburare de nutriţie. Ea se caracterizează prin sporirea greutăţii corporale mult peste nivelul greutăţii normale, având consecinţe grave asupra stării de sănătate fizice cât şi psihice. Excesul ponderal generează de cele mai multe ori numeroase complicaţii precum ar fi: diabetul zaharat, afecţiuni cardiace şi cerebrovasculare, hipertensiune arterială, tulburări locomotorii. Conform medicilor este considerată obeză acea persoană a cărui Indice de Masă Corporală (IMC) depăşeşte 30. Acest indice este un instrument de evaluare a greutăţii raportată la înălţime.

Alături însă de consecinţele fizice, obezitatea duce de cele mai multe ori şi la probleme de ordin sufletesc. S a constatat de a lungul timpului că persoanele cu o greutate mai mare, au o imagine de sine negativă şi vor fi înclinate să îşi elimine disconfortul printr-un consum şi mai mare de alimente.

De asemenea, eşecurile repetate ale unor regimuri de slăbire accentuează imaginea negativă făcând şi mai dificilă aplicarea strategiilor de scădere ponderală.

Pentru a preveni sau a elimina obezitatea este bine să luăm în calcul:

Schimbarea stilului de viaţă. Persoana obeză trebuie să-şi evalueze dorinţa de schimbare radicală a modului de viaţă şi disponibilitatea de a pune în practică regulile unui plan riguros. Este important suportul pe care îl are acea  persoană din partea celorlalţi membrii ai familiei şi din partea prietenilor.

Apelarea la un medic specializat. Rolul acestuia este de a stabili mecanismele patogenice care au dus la obezitate, de a identifica consumul unor medicamente ce pot îngreuna încercarea de a reduce excesul de grăsime şi nu în ultimul rând de a constata ce factori emoţionali au putut determina creşterea în greutate sau ar fi putut scădea şansele de succes în ceea ce priveşte controlul greutăţii.

Din păcate obezitatea afectează oameni de toate vârstele, rasele şi naţionalităţile, indiferent de sex. Majoritatea studiile surprind doar efectele obezităţii din punct de vedere fizic, neluând în calcul şi problemele grave de sănătate date de această boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here