Pielea este unul dintre cele mai complexe organe din corp. Un adult are în medie 2 m pătrați de piele, care cântărește 3,2 kg și este compusă din aproximativ 300 de milioane de celule cutanate. Există un strat exterior sau epiderma, un strat mijlociu de țesut fibros denumit derm, iar sub acesta se află un strat de grăsime subcutanată.

Există două tipuri majore de piele umană: cu și fără păr(sau piele glabră). Palmele și tălpile sunt acoperite de piele glabră, ale cărei caracteristici sunt o epidermă groasă și amprentele digitale.

Pielea cu păr variază în funcție de localizare. De exemplu, pielea scalpului este foarte diferită de cea a feței. De asemenea, conține o varietate mai mare de alte structuri în ea. Foliculului pilos îi sunt atașate glande sebacee, iar în dermă se găsesc glande sudoripare, ale căror canale excretoare traversează epiderma pentru a ajunge la suprafața pielii. De asemenea, conține și vase de sânge, nervi și organe senzitive.

Ce trebuie să știm despre piele?

 • Colagenul constituie până la 70% din piele.
 • Colagenul reprezintă proteina structurală principală din piele, iar fibrele sale acționează ca un eșafodaj pentru a-i da pielii rezistență și a-i menține elasticitate.
 • Vitamina C este esențială în producerea de colagen.
 • Elastina, care este cealaltă proteină fibroasă majoră a pielii, îi dă acesteia elasticitate.
 • Producția de colagen este afectată în mod negativ de leziunile solare, fumat și consumul excesiv de zahăr, ducând la apariția ridurilor și a cutelor pielii.
 • Fibrele de colagen și elastină devin mai puțin flexibile cu timpul, din cauza leziunilor produse de către radicalii liberi.
 • Leziunile produse de radicalii liberi pot fi limitate de către antioxidanți ca vitaminele A,C și E și minerale de tipul seleniului.
 • piele normală ar trebui să conțină 70% celule vii și 30% celule moarte.
 • La vârsta de 40 de ani, doar 30% dintre celulele pielii mai sunt active.
 • Epiderma se află în continuă creștere, începând de la stratul bazal spre suprafață.
 • Celulele moarte ale pielii sunt de obicei îndepărtate de la suprafața pielii fără să ne dăm seama.
 • Un ciclu complet de dezvoltare a celulelor pielii, pornind de la formarea acestora și până la eliminarea lor durează în medie 52-75 de zile.
 • Acizii grași esențiali (cum sunt cei care se găsesc în semințe, nuci și carnea de pește gras) sunt vitali pentru menținerea membranelor celulare la nivelul pielii sănătoase.

80% dintre ridurile pe care le vedeți atunci când va priviți în oglindă sunt cauzate de efectele dăunătoare ale soarelui. Cercetătorii consideră că razele ultraviolete A(UVA) sunt principalii vinovați pentru îmbătrânirea cauzată de lumină, deși și ultravioletele de tip B(UVB) joacă un rol în această problemă.

Motivul este acela că razele UVA penetrează mai profund în piele și distrug celulele formatoare de colagen. De asemenea, soarele produce deshidratarea și pigmentarea neuniformă a pielii(sau petele solare) care sunt inestetice și ne pot da de gol vârsta reală.

Leziunile produse de soare se pot observa imediat sub formă de arsuri, dar efectele mai grave sunt de cele mai multe ori cumulative și pot să fie observate abia ani de zile mai târziu. Pe termen lung, aceste efecte includ pistruii, petele solare, ridurile, înăsprirea pielii și spargerea vaselor de sânge de la suprafața pielii.

Există și implicații grave asupra sănătății. Raportul cercetătorilor oncologi arată că în prezent rata deceselor cauzate de cancerul de piele este în continuă creștere. Aceasta deoarece mulți nu știu care sunt semnalele de alarmă ce trebuie luate în considerare.

Dacă descoperiți orice modificare a unei alunițe sau o pigmentare cutanată, întotdeauna consultați medicul de familie. Persoanele cu piele deschisă la culoare sunt în mod evident mai sensibile, dar nimeni nu este imun.

Dacă doriți să evitați ridurile orizontale de pe gât, ar trebui să folosiți o cremă cu factor de protecție solară mare pielea de pe gât este mai subțire decât cea de pe față, așa că efectele distructive ale soarelui apar mai rapid.

De asemenea, soarele poate să vă îmbătrânească pielea cu până la 20 de ani, iar o mare parte din efectele distructive ale acestuia asupra pielii noastre se întâmplă accidental, atunci când ne aflăm în aer liber, pentru drumurile cotidiene. Conform specialiștilor, singurul bronz sănătos este cel fals.

 • Razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 10.00 și 13.00. În afara acestui interval, atmosfera filtrează cea mai mare parte a energiei lor dăunătoare.
 • La altitudini mari, atmosfera este mai rarefiată și razele dăunătoare ajung mai ușor la noi.
 • La fiecare creștere de 30 de metri altitudine, razele soarelui devin cu 5% mai puternice.

Mituri  despre cremele de protecție solară

S-au tot scris și difuzat în mass media atât de multe informații despre importanța folosirii cremelor cu protecție solară, încât nu mai știm ce e adevărat și ce e doar reclamă.

Mit: Îmi place soarele la nebunie. Când avem 20-30 de ani stăteam cu orele la soare, așa că pagubele s-au produs deja. Nu-i așa că nu mai are rost să folosesc o cremă cu factor de protecție solară acum?

Realitate: Dimpotrivă, este și mai important. Doar nu vreți să vă distrugeți în continuare pielea, și apoi gândiți-vă și la riscurile asupra sănătății.

Mit: Dacă soarele nu strălucește pe cer, este nevoie să folosesc o cremă cu factor de protecție?

Realitate: Nu trebuie să vă lăsați înșelate de zilele înnorate de vară sau cele însorite de iarnă. Razele ultraviolete pot și în aceste cazuri să penetreze și să distrugă pielea.

Mit: Voi evita arsurile solare stând la umbră.

Realitate: Razele soarelui sunt reflectate de apă, de nisip și de zăpadă, așa că stând la umbră protecția nu vă este garantată.

Mit: Crema de protecție solară este rezistentă la apă, deci nu trebuie să mă ung din nou după ce înot.

Realitate: Toate produsele cu protecție solară necesită reaplicare la fiecare două ore. Protecția pielii dispare în urma mișcărilor normale corporale și mai ales după înot.

Mit: Cremele solare îmi cauzează apariția petelor.

Realitate: Uneori, crema amestecată cu transpirație și căldură poate bloca porii, așa că dacă vă apare o erupție, folosiți o cremă sau o loțiune de protecție solară mai puțin grasă și aveți grijă să vă curățați bine la duș.

Mit: Substanțele chimice din cremele de protecție solară îmi irită pielea.

Realitate: Pielea sensibilă poate reacționa la substanțe chimice; în astfel de cazuri este bine să alegeți una dintre cremele de protecție solară cu minerale, cum ar fi dioxidul de titan sau oxidul de zinc. Acestea rămân la suprafața pielii, creând o barieră fizică ce reduce pericolul de iritație.

Mit: Dacă folosesc o cremă cu factor de protecție solară mare, nu mă voi bronza.

Realitate: Vă veți bronza, după cum ne asigură specialiștii, dar mai încet și fără să vă ardeți. Vestea bună este că bronzul va rezista mai mult și nu veți suferi nimic neplăcut, iar pielea nu se va descuama într-un mod dureros și neplăcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here