Multe persoane nu știu că suferă de aceasta afecțiune și probabil hernia de disc este una din cele mai frecvente probleme medicale cât și una din cele mai controversate.

Ce este hernia de disc

Potrivit medicilor, hernia de disc constituie o afecțiune de natură neurologică ce se definește prin deplasarea nucleului pulpos de-a lungul măduvei spinării și coloanei vertebrale, ceea ce clinic  se interpretează prin apariția unor dureri de spate, foarte intense. Această afecțiune apare în momentul în care o parte a zonei moi a discului intervertebral herniară printr-o porțiune slăbită a inelului fibros a discului intervertebral.

Cauze

Coloana vertebrala este formată din suprapunerea vertebrelor și are rolul de a susține trunchiul, de a apăra măduva spinării și nervii care merg din ea și care se distribuie periferiei. Chiar dacă pare foarte rigidă, coloana vertebrală are o anumită flexibilitate, iar vertebrele se suprapun prin intermediul unor spații conectate prin inelul fibros,  care în centru are un gel de consistență vâscoasă foarte fin, numit nucleu pulpos. Acesta are rol de a distribui presiunea, egal în toate direcțiile și de a nu supraîncărca o zonă a coloanei. Astfel sunt reduse foarte multe din undele de șoc, la care este supusă coloana. Coloana este divizată în mai multe regiuni: coloana cervicală, coloana toracică , lombară si sacrală.

Herniile de disc apar în momentul în care în inelul fibros (care încercuie nucleul pulpos), se ivește o crăpătură ce îi permite acestuia să se miște de la locul său obișnuit și să ajungă între corpii vertebrali. Nucleul ajunge apoi, în canalul spinal și prin apăsarea pe rădăcinile nervilor spinali, dă naștere la primele simptome ale herniei de disc

Aceste crăpături apar în urma unor traumatisme sau în cadrul unor joburi care impun îndeplinirea unor exerciții fizice foarte intense, inclusiv în cazul pacienților care stau foarte mult pe scaun. Însă dacă bolnavul acuză mai degrabă dureri persistente, dar nu intense, acestea sunt semn de tocire a discului și nu de traumatism.

Un factor de risc, în apariția herniei de disc este reprezentat de fumat, deoarece acesta se suprapune cu oxigenarea corectă a coloanei și implicit a discului. Astfel poate să apară deshidratarea și degenerarea discală, care în timp poate cauza hernia. De asemenea, specialiștii cred că hernia de disc are și o baza genetică, în special în cazul pacienților cu hernie lombară.

Alte cauze ale apariției herniei sunt reprezentate atât de vârstă, obezitate, stil de viață sedentar, vibrații exagerate la care este supusă coloana cât și de malformații congenitale ale coloanei și canalului vertebral.

Cele mai multe hernii apar în zona lombară, localizare care este de 15 ori mai frecventă față de cea cervical și este una din cele mai frecvente cauze de durere de spate.

Simptomele herniei de disc

Simptomele aceste boli variază în funcție de localizarea exactă, precum și în funcție de țesutul moale afectat. Durerea resimțită de bolnav poate fi de la intensitate moderată la una foarte intensă și poate să radieze de-a lungul ansamblului de structuri nervoase. De obicei, herniile nu sunt diagnosticate la timp deoarece pacienții nu își fac timp pentru a merge la medic sau nu au încă simptomele bolii.

Simptomele herniei lombare

Cele mai frecventă localizare a herniei lombare este între vertebrele L4-L5 sau între L5-S1. Manifestările afectează zona lombară inferioară, fesele, coapsele și pot iradia spre gambă și chiar picior. Pot apărea spasme muscular, hipotrofie sau atrofie muscular, durere care radiază de-a lungul nervilor, agravarea durerii la tuse, râs sau strănut (din cauza creșterii presiunii în canalul vertebral) și parestezii și alte tulburări senzoriale la nivelul membrului inferior.

Simptomele herniei cervicale

Manifestările pot fi localizate la nivelul regiunii posterioare a craniului, centurii scalpare, gâtului, scapulelor, umerilor și membrelor superioare. Când pacienții vin la medic ei acuză astenie musculară la nivelul mâinilor, durere intensă la nivelul umerilor și scapulelor, imposibilitatea de a răsuci capul sau de a efectua mișcări bruște, durere accentuată la râs, strănut, tușit.

Cum trebuie să fie durerea: La bolnavii de hernie de disc durerea este unilateral, este continuă și apare la adoptarea aceleiași poziții.

Tratament

Ținta tratamentului herniei de disc este reducerea durerii și oprirea evoluției procesului etiopatogenic. Pentru a obține acest lucru medicii indică o perioadă de odihnă, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene și fizioterapie. Mulți dintre pacienți au un răspuns favorabil la aceste tratamente combinate și își pot relua îndeletnicirile cotidiene, simptomele fiind controlate. Există însă și pacienți care au nevoie de tratament lung, corticoterapie sau chiar intervenție chirurgicala.

Pentru ameliorarea simptomelor datorate herniei de disc, medici recomandă în primul rând pacienților modificarea stilului de viață.
Ei trebuie să adopte un stil de viață mai activ, bazat pe exerciții fizice și o dietă adecvată. Folosirea unor proteze speciale pentru a ajuta coloana. Atenție!  Acestea nu trebuie folosite pe o perioadă lungă de timp, deoarece musculatura din zona afectată se poate atrofia.

Participarea la programe de fizioterapie, este de asemenea benefică și astfel pacienții sunt învățați cum să se îmbrace, cum să meargă și cum să ridice greutăți, astfel încât să nu apară durerea. Pe lângă asta specialiștii vor realiza cu ei programe de exerciții care au ca scop întărirea musculaturii, atât abdominal cât și paravertebrală.

Nu în ultimul rând cei care suferă de hernii de disc,  trebuie să aplice, pe lângă toate recomandările sus menționate, un masaj local pentru a stimula musculatura

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here